халоген

Халогените – очите на автомобила

Халогените са знакови за развитието на автомобилната индустрия. По-голямата картина обаче показва, че в продължение на десетилетия тези крушки осветяват милиони домове, сгради и улици, навлизат в производството на стотици видове електроуреди за бита, като хладилници и готварски печки, преди абсолютната им доминация да бъде разклатена, защото консумират повече енергия, допринасят за вредните емисии и имат сравнително нисък живот, ако ги сравним с LED крушките, например.

Днес най-разпространените крушки за автофарове са халогенните, светодиодните (LED) и ксеноновите (HID). И трите вида имат своите особености, но безспорно изпитаните във времето фаровете с халогени са лидери на пазара, защото пасват идеално на повечето автомобили, смяната им е лесна, а цената им се смята за най-конкурентна. При тези крушки експлоатационният живот е около 500 – 1000 часа, но е той пряко свързан и с изправността на електрическата система на автомобила, най-вече с волтажа на алтернатора, и с навиците на водача, особено с плавното включване на светлините.

Изпитана технология

За разлика от мощните ксенонови крушки, които работят с йонизиран газ, и модерните LED крушките, чиито полупроводникови кристални светодиоди образуват фотони при преминаване на електрическия ток и могат да излъчват различни видове осветление, халогените са базирани на добре позната технология. Тя е присъствала или все още присъства във всеки дом. Става дума за класическата крушка с нажежаема волфрамова жичка.

Автомобилните модели, естествено, са претъпели модификации и подобрения, като при тях въпросната нишка се нагрява до доста по-висока температура. Защитата от прегряване се осигурява чрез халогенен газ, вкаран в стъклената колба на крушката под високо налягане. Плюсът на халогените се крие в тяхната универсална приложимост, в 60-годишната им история, както и в ефективността им.

Производителите непрекъснато усъвършенстват тези продукти, за да подобрят светлинния поток, мощността и консумацията на енергия, а вече има и модели за къси светлини, които излъчват характерната за ксенона бяла светлина. Също така, мнозина от собствениците на автомобили са свикнали с халогените и не искат да експериментират, да кажем, с по-скъпите ксенонови лампи с топла и студена светлина.

Светлините спасяват животи

Халогенните крушки се използват в светлинните системи на огромна част от автомобилите – за къси и дълги фарове, стопове, аварийни светлини, вътрешно осветление и т.н. Ако мислите за смяна на светлините и искате да опитате нещо ново, добре идея е да се допитате до мнението на специалист и да проверите съвместимостта на модела, особено волтажа. Фаровете на автомобила представляват системи от различни компоненти, като лещи, рефлектори и проводници, затова е важно да сте сигурни, че сте избрали правилното осветително тяло, което работи най-добре за вашата кола. Перфектният вариант е да купите крушки със сертификат за качество от доказани производители, отговарящи на модела на автомобила.

Изборът на качествени халогенни крушки за фаровете е ключово за безопасното шофиране. С точните къси и дълги светлини с правилно насочване, фарове за мъгла и стопове ще се погрижите не само за вашата сигурност на пътя, но и за тази на околните превозни средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото