Press "Enter" to skip to content

Какво е интериорен дизайн и защо ни е необходим?

Дизайнът – това е материалният свят около нас. Всяка форма, материя, цвят – от чашата за кафе и визитката в портфейла до автомобила, жилищния блок и висшата мода – всичко е дизайн. Това е най-популярното приложно изкуство, което вплита в себе си естетика и функционалност, новаторство и традиция. Любимото списание, столът, кутията за кафе, рамката на картината, лампиона в спалнята – накъде и да се огледате, дизайнът вече е оставил своята следа. А от всичките му направления най-известното е интериорният дизайн.

Накратко, интериорният дизайн цели да постигне перфектно вътрешно оформление на дадено пространство – дом, галерия, ресторант, магазин, детска градина, дори и гараж. Това е система от знания, използваща архитектурата, математиката, принципите на естетиката и законите на изкуството, за да постигне хармония в пространството, оттам и най-добрата възможна среда за работа, отмора, забавление или друг тип дейност.

Изкуството за дома

Интериорният дизайн не означава разместване на мебели или подреждането на нови такива в различен стил. Не означава нова кухня или пък модерни тапети с текстура по стените, а цялостна организация на пространството, така че всеки елемент да има смисъл и да бъде свързан с останалите. Затова влияние оказват източниците на светлина, използваните материали, идентичността и предназначението на пространството, дори дръжките на прозорците и первазите, които допринасят за цялостния облик на средата и й вдъхват нов живот.

Мисията на интериорния дизайн е да подобри човешкото съществуване чрез умни, красиви и практични решения. Факт е, че огромната част от времето ни преминава в затворени пространства – в дома, офиса, супермаркета, а също във фитнеса, киносалона, спортната зала, театъра. Затова значението на интериорния дизайн върху качеството на живота е огромно, макар и невинаги осъзнавано.

Професията на смелите

Професията на интериорния дизайнер става все по-търсена в последните години. Тези специалисти умеят да мислят във всякакви мащаби – от планиране и разпределение на целия дом до избора на декоративни елементи. Макар и да изглежда нова, тази професия е отговорна за спиращите дъха дворци от Ренесанса и Барока, когато придворните майстори са планирали всичко в най-дребни детайли – сцените на фреските на тавана, боята на стените, големината на мебелите, дървото за паркета и цвета на мрамора до камините. Именно тогава интериорната декорация става също толкова важна, колкото и външния облик на дворците.

Днес интериорните дизайнери са висококвалифицирани професионалисти, които участват в целия спектър на строителния процес – от концепцията до избора на пердета. Нещо повече, те познават отлично пазара и могат да ви предложат качествени материали, декорации, мебели и други продукти на добри цени. Когато знаете какво да постигнете, вие пестите не просто време, но и пари.

Дизайнерите проучват възможностите и следят тенденциите, но същевременно разбират желанията на всеки клиент. Да, представите за идеалния дом са толкова много, колкото и хората по света, но с наличието на добър интериорен дизайнер на ваша страна мечтите по-лесно ще се превърнат в реалност. Ще бъдете сигурни, че всеки квадратен метър на дома ви изпълнява определена функция и допринася за завършеното цяло. Затова си струва да помислите да професионални услуги в областта на интериорния дизайн.

Предимствата на професионалния интериорен дизайн

Независимо дали за градски апартамент в индустриален стил, кокетно бохо таванско помещение, вила в рустикален стил или къща в знаковия скандинавски минимализъм, вече знаете към кого да се обърнете.

Ето и основните предимства на работата с експерти в областта на интериорния дизайн:

  • Цялостен подход и интегрирани решения

  • Ясен план за действие

  • Оптимизация и стилизация на пространството

  • Практичен и естетически резултат

  • Контакти с търговци и доставчици

  • Отчитане на тенденциите и новите технологии

  • Избор на материали и обзавеждане

  • Декорация

Вашият интериорен дизайнер ще се погрижи домът ви да бъде красив, уникален и изцяло съобразен с вашия начин на живот. Дом, с който си заслужава да се похвалите.

Be First to Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.